Káva. Pražená zrna lahodného nápoje.

Káva. Pražená zrna lahodného nápoje.

To přece neroste na stromech. Tak tuto větu zde použít můžeme, i nemůžeme. Mnozí botanikové by měli jisté výhrady, ale vězme, že káva (nebo spíše kávová zrna) se pěstuje na kávových plantážích. Jedná se o nepochybně nejpoužívanější rostlinu na celém světě. Mnoho z nás i ji určitě po ránu nedokáže odpustit. Hlavně je spojována se svými povzbuzujícími účinky. Také je hodně rozebírána v různých vědeckých studiích, kde se mluví hlavně o údajné závislosti na kofein. Díky tomu, se snaží kávový průmysl reagovat třeba speciálními druhy kávy bez kofeinu. Je to hlavně pro lidi, kteří mají rádi vůni a chuť čerstvé kávy ale bojí se o své zdraví a nebo mají vysoký krevní tlak a tím pádem kofein nesmí a nebo by neměli konzumovat. 

Jak tedy vypadá taková příprava kávy profesionálem?

Když jdeme do specializované kavárny, tak nám udělají naši kávu z čerstvě namletých kávových zrn. Většinou používají profesionální pákové kávovary. Speciální mlýnek na kávu jim namele přesné množství kávy přímo do nádoby na konci páky. Pak je nutné kávu v páce upěchovat. K tomu se používá tamper na kávu. Takže jakési speciální pěchovátko, které má stejný průměr jako nádoba na konci páky a kávu v ní dokonale upěchuje a hlavně její vrch zarovná. Dále se páka připevní za nádobu s kávou ke kávovaru a ten se už postará o zbytek. Tamper na kávu nám zaručí dokonalé napěchování a hlavně stlačení kávy tak, aby případné presso (neboli káva vyrobená tlakem) muselo být protlačeno přes co možná nejtvrdší kávovou krustu. Tím se do pressa dostane co možná nejintenzivnější kávová chuť. Pak už stačí jenom vše nechat na kávovaru. Při speciální kávě s mlékem je do hrníčku před a nebo až po kávě přidaná našlehaná mléčná pěna a nějaká ta ozdoba. Pak už jenom stačí nápoj vzít a přinést zákazníkovi se dvěma pytlíky cukru, sušenkou a protože káva dehydratuje, tak i sklenicí vody.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *