Led – studený pomocník, nejen do nápojů

Led – studený pomocník, nejen do nápojů

Led není nic jiného než voda, která je zchlazená na bod mrazu (tedy 0°C), nebo mírně pod ní. Tím změní skupenství z kapalného na pevné, které známe pod jednotným názvem led. Pro výrobu ledu v profesionální kuchyni používáme buď mrazáky a nebo speciální stroj na led. Velmi objemný zásobník tohoto stroje se naplní vodou a po několika minutách a nebo po zhruba hodině (záleží na objemu zásobníku na vodu) je připraven, na nás chrlit kostky ledu. Možná je to jenom pomocník na výrobu zmrzlé vody ale i stroj na led se řadí mezi stroje gastronomické

Kde všude můžeme led uvítat?

Led se v profesionálních kuchyních nebo barech používá hlavně na chlazení nápojů. Můžeme jej vidět i např. na domácích párty, kde je ním vystlána nádoba na všemožné alkoholické a nealkoholické nápoje. Tím se šetří místo v lednici a nebo mrazáku. Zvláště když je vše, co může nějakým způsobem vychladit naše nápoje plné, přichází na řadu spousta ledu. Hodně často se používá také jako médium, na chlazení nápojů zevnitř. Když nalijeme do sklenice už zteplalý nápoj, protože jsme jej zapomněli dát vychladit, tak se nám pár kostek ledu bude jistě hodit. Nejznámější použití ledu v alkoholických nápojích je mimo jiné i Whiskey s ledem. Pro to, aby barman v baru na tento led nemusel dlouho čekat, také používá speciální stroj na led. Díky němu má zaručeno, že ať už má nápoje vychlazené jakkoli, budou vždy mít tu správnou teplotu při podávání jeho zákazníkům. Hlavně v horkých letních dnech je led velice vítanou přísadou do našich osvěžijících nápojů. Takže nazdraví.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *