Neobvyklé ale potřebné vybavení kuchyně.

Neobvyklé ale potřebné vybavení kuchyně.

Jedná se o části vybaveni kuchyně, kterých si někdo jen tak nevšimne a nebo je bere jako samozřejmost. Může to být obyčejný designový stojan na nože a nebo stojan na talíře. Zkrátka je to vybavení, se kterým se setkáte spíše v profesionálních kuchyních. Nebavím se tady ale o běžných věcech, které máme doma. Není řeč o sporáku nebo troubě. I když ty jsou v profesionálních kuchyních také vcelku neobvyklé, protože jsou nezvykle velké a v případě trouby, mají vysoký objem a v případě sporáku velmi neobvyklý počet plotýnek. Chtěl bych přiblížit spíše spotřebiče jako jsou fritézy, šokery a nebo sterilizátory nožů. Speciální vyhřívaný stojan na talíře může být také neobvyklým nebo spíše neobyčejným kusem kuchyňského vybavení. Prostě takové věci v domácnosti nenajdete. Tyto prvky odlišují profesionální kuchyni od té domácí.

Proč se ale profesionální kuchyně od domácích tak liší?

Pokud se podíváme na rozdíly mezi profesionální a domácí kuchyní tak jsou mnohdy markantní. Hlavně v profesionálních kuchyních nalezneme spotřebiče, které jsou nám doma opravdu zbytečné. Je tomu tak hlavně proto, že doma nemusíte nutně dodržovat spousty pravidel a hygienických norem. Profesionální kuchyně jsou stavěné tak, aby jim ve všech ohledech vyhovovali protože pokud tomu tak není, může se stát, že při neodstranění nedostatků zavřou celou restauraci. Toto je noční můra všech podnikatelů a tak nakupují do svých kuchyní i různě nadstandardní vybavení, které třeba není nutné používat ale je to výrazně doporučeno. Další důležitou věcí je, že profesionální kuchyně pracují s velkým objemem jídla. Měli by tedy zaručit, aby se jídlo k zákazníkovi dostalo vždy teplé. Na tuto činnost velice lehce poslouží ohřívač talířů (tzv. Režon) a nebo vyhřívaný stojan na talíře. Mezi již výše uvedenou nadstandardní výbavu kuchyně můžeme zařadit tzv. sterilizátory nožů. Ty zaručí, že jsou všechny nože, které jsou používány na přípravu pokrmů vždy sterilní a bez nečistoto od přípravy předchozího pokrmu. Tím je zaručena chuťová nezávadnost vašeho jídla a zabráněno, aby se do něj dostali zbytky jídla jiného. Proto je mnoho profesionálních kuchyní často používá, namísto aby nože pouze opláchli a nebo strčili do myčky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *