Sous vide – co to je, jak to funguje a jaké to má výhody?

Sous vide – co to je, jak to funguje a jaké to má výhody?

Technika sous vide je způsob přípravy pokrmů původem z Francie. Její historie sahá až do 70. let minulého století. Co to ale vlastně je? Jedná se o techniku vaření ve vakuu, kterou vymyslel kuchař Georges Pralus. Všiml si toho, že vakuově zabalené husí játra jsou chutnější než tak připravená tradičním způsobem. Jsou to právě chuťové vlastnosti a neobvyklá konzistence, které sous vide proslavili na celém světě. Mohlo by se zdát, že vakuové vaření je obtížné, ale opak je pravdou. V dnešním článku se na sous vide podíváme blíže.

V čem sous vide spočívá?

Abyste mohli vařit pomocí techniky sous vide, budete potřebovat dvě základní věci a sice vodu a tlak. Připravované produkty je zapotřebí zabalit do speciálního sáčku z plastu, který je odolný na vysoké teploty a následně je ponořit to horké vody. Teplota vody v nerezove misky nikdy nemůže překročit 100 stupňů a samotné vaření probíhá až několik desítek hodit. Díky tomu jsou pokrmy uvařené rovnoměrně. Metoda sous vide má spostu výhod. Pokrmy se pyšní jemnou a rovnoměrnou strukturou a výbornou chutí. Během vaření totiž chutě nejamají ka utéct. Jedná se o velmi zdraví způsob přípravy jídla, protože není zapotřebí používat velké množství tuků.
Snad jedinou nevýhodou sous vide je větší pořizovací cena potřebného vybavení.

Co lze pomocí sous vide uvařit?

Téměř všechno! Nejčastěji je touto metodou zpracováváno maso, ale není problém připravit rybu, zeleninu a dokonce ani ovoce.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *