Zelenina -nedílná součást zdravé kuchyně.

Zelenina -nedílná součást zdravé kuchyně.

Zelenina patří od pradávna k nejpoužívanějšímu obnovitelnému zdroji jídla na této planetě. Jedná se o nejrůznější produkty našich polí, zahrad a nebo skleníků. Většinou se polemizuje i o jejich chemickém složení a různém zrychlování růstu a genetickým úpravám zeleniny, které mají údajně vliv i na zdraví člověka jako konzumenta číslo jedna takové zeleniny. Tím je také zpochybňován i ten pozitivní vliv takto vypěstované zeleniny, na naše zdraví. Bezesporu ale platí, že pokud si ji vypěstujeme na naši zahrádce a nehnojíme různou chemií a nebo nejsme vědci zabývající se tímto problémem, tak by v ní nemělo být nic závadného. 

Jak tedy zeleninu dostat na náš talíř.

Nejlepším způsobem jak dostat zeleninu (např mrkev) třeba do našich omáček a nebo do polívky je nastrouhání. Na to potřebujeme struhadlo na zeleninu a zeleninu, kterou chceme nastrouhat. Dalším obvyklým způsobem je nakrájení polévkové zeleniny na malé kousky a nebo kolečka (pokud to zelenina umožňuje) a přidat ji při vaření do polívky. Nejčastějším způsobem v restauracích, je zeleninu dát jako oblohu k právě podávanému jídlu. Struhadlo na zeleninu může být velkým pomocníkem také pokud se snažíme vyprodukovat nějaké ty zeleninové saláty. Např. v mrkvovém salátu je mrkev nastrouhaná a nebo po použití jiné části struhadla můžeme okurku nastrouhat na kolečka a případně stejně jako mrkev na malé dlouhé nudličky do okurkového salátu. Zelenina prostě dodává našim pokrmům nádech zdravosti a mnohdy (v syrovém stavu hlavně) i spoustu vitamínů, které náš organismus uvítá. Díky tomuto positivnímu vlivu, by se denní dávka zeleniny neměla podceňovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *