Jak jižnázev napovídá, bude se jednat hlavně o teplotu. Termoporty, jsou speciální gastronomické nádoby, které jsou určeny k zachování teploty potravin po mnohem delší dobu, než kdyby jídlo leželo volně na stole. Jsou velice oblíbené hlavně v případě, kdy je jídlo někam nutné přepravit. Udržování teploty jídla ale nevydrží věčně. I v těchto nádobách jídlo chládne ale mnohem pomaleji než na volném prostoru. Proto je možné s ním překonat i delší vzdálenosti a dovézt ho na váš stůl, stále ještě teplé.
Nejedná se ale vždy jenom o krabici.
Termoport může mít mnoho podob. Hlavní, co by se vám mohlo vybavit, když už víte o co jde, jsou velké a velice neskladné polystyrénové krabice, do kterých můžeme dát cokoli. Moderní termoporty, obsahují i několik přihrádek rozmístěných tak, aby jídlo nebylo položené přímo na sobě. Každé je tedy vloženo do své vlastní přihrádky a je tím chráněno od zašpinění jiným talířem s jídlem pod ním. Dále to mohou být i speciální tašky, které znáte třeba z přepravy pizzy v krabicích. Tyto termotašky na pizzu nepotřebují žádné přihrádky, protože pizza je už uložena v krabici a tím pádem je chráněna sama o sobě. Tato taška s pizzou se vleze i do kufru menšího auta a po vyložení nákladu je velice skladná. Další termoporty jsou speciální plastové nebo polystyrénové boxy tvarované tak, aby se do nich dali dát celé várnice s jídlem pěkně jedna na druhou. Mezi várnicemi ale musí být mezera. To je řešeno speciálnímí distančními podložkami v rozích várnic. Ať už jsou tyto nádoby nebo tašky jakékoli, mají společnou vlastnost udržet teplotu jídla co možná nejdéle stejnou tak, jakoby do ní bylo jídlo právě vloženo.